Tunnista syötävät sienet

forest-mushrooms-19588561”Sienten tunnistushan on helppoa!” tai ”Minä tunnen kaikki Suomen sienet”, ovat sienineuvojien aika ajoin kuulemia lausahduksia. Ensimmäinen lausahdus on totta riittävän harjoittelun jälkeen. Jälkimmäinen on täysin mahdotonta kenellekään jo senkin takia, että lajeja löytyy jatkuvasti lisää. Tämän artikkelin tarkoituksena on johdattaa sienen tunnistukseen paljailla silmillä. Et kuitenkaan selviä sienten tunnistuksesta ilman kunnollisia sienikirjoja ja muita opasteita. Valitettavasti Suomessa ei ole vielä tiettävästi kehitetty puhelinapplikaatiota, jolla sienet voisi tunnistaa.

Näiden ohjeiden perusteella opit käyttämään sienikirjoja tehokkaammin. . Jos käytössäsi on laajempi kuin muutamaa kymmentä ruokasientä esittelevät teos, opit kiinnittämään lisäksi huomiota erikoisempiin sieniin, joille et ehkä aiemmin olisi suonut painoarvoa.

Tarvittava välineistö on vähäinen: tarvitset hyvän sienikirjan, jossa on kunnolliset lajikuvaukset sekä mahdollisesti lupin tai suurennuslasin, jolla pienet yksityiskohdat erottuvat. Ennen maastoon lähtemistä kertaa mielessäsi seuraavat kolme asiaa, jotta muistat ne löytämistäsi sienistä :

  1. kasvupaikkatuntomerkit,
  2. keräysajankohta, joka antaa lisävahvistusta määritykseen (merkitään sieninäytteisiin) ja
  3. tärkeimpänä sienen tuntomerkit heti tuoreeltaan.

 

Lisää kommentti


+ six = 13