Ilma-vesilämpöpumppu on ekologinen valinta

Ilma-vesilämpöpumppu eli IVLP ottaa energiaa ulkoilmasta ja muuntaa sen lämmöksi hyödyntäen talon vesikiertoista lämmitysjärjestelmää. Ilmavesilämpöpumppu toimii samalla periaatteella kuin tutumpi ilmalämpöpumppu, paitsi että se siirtää lämmön ilman sijasta veteen. Lähes uskomatonta on se, että IVLP saa ulkoilmasta talon lämmittämiseen tarvittavan energian jopa -20 asteen pakkasella.

Ilmavesilämpöpumppu on Suomessa vielä hieman tuntemattomampi lämmitysmuoto kuin esimerkiksi maalämpöpumppu tai ilmalämpöpumppu. Muualla Euroopassa kuitenkin ilmavesilämpöpumppua on käytetty pääasiallisena lämmönlähteenä jo vuosikymmenten ajan.

Ilma-vesilämpöpumppu on hyvä lämmitysvaihtoehto silloin, kun halutaan hyödyntää auringosta tulevaa lämpöenergiaa, mutta taloon ei pystytä tontin tai muiden rajoitusten takia asentamaan maalämpöjärjestelmää. Maalämpöjärjestelmän asentaminen ei välttämättä onnistu jos talo sijaitsee pohjavesialueella tai porareiän tekeminen maaperään on maakerrosten suuren määrän takia kohtuuttoman kallista. Ilmavesilämpöpumppu ei anna aivan niin paljoa ilmaisenergiaa kuin maalämpöpumppu, mutta toisaalta se on edullisempi hankkia.

Ilmavesilämpöpumppu pystyy lämmittämän talon sekä käyttöveden aina siihen saakka, kun pakkanen alkaa olla noin 15 – 20 astetta. Tällöin pumpun rinnalle kaivataan jotain toista lämmitysjärjestelmää. Yleensä taloissa on asennettuna myös sähkölämmitys tai öljylämmitys, Suomen sääolosuhteissa IVLP ei riitä yksistään talon lämpöjärjestelmäksi. Pakkasten lisäksi myös kulutuspiikkien varalle on oltava varajärjestelmä. 

Yleensä ilmavesilämpöpumppu hankitaan sen takia, että halutaan pienentää sähkölaskua. Myös tämän lämmitystavan luontoystävällisyys on hyvä syy sen hankintaan. Ilma-vesilämpöpumpun hankkiminen alentaa yleensä sähkölaskua noin puolella. Vertailun vuoksi maalämpöpumpulla päästään vähän parempaan säästötulokseen; sen hankinta pienentää sähkölaskua yleensä noin 65 %.

Ilmavesilämpöpumppuja on olemassa kahdentyyppisiä: split-ilmalämpöpumppuja ja monoblock-ilmalämpöpumppuja. Split-malleissa kylmäkoneisto on jaettu sisä- ja ulkoyksikköön, joiden välillä kulkee kylmäaine. Monoblock-malleissa kaikki tekniikka on pumpun ulkoyksikössä ja ulko- ja sisäyksikön välillä kulkee vain vettä. Näiden vaihtoehtojen lisäksi markkinoilla on myös ilmavesilämpöpumppuja, jotka asennetaan kokonaan asunnon sisälle. Tällaisten mallien olleessa kyseessä ilmanotto- ja ilmanpoistoaukot tehdään talon kattoon.

Ilma-vesilämpöpumppu sopii parhaiten lattialämmitystaloihin, koska patterilämmitteisissä taloissa pumpun hyötysuhde ei ole niin korkea. Jos haluaa hankkia pumpun talon viilentämiseen kesällä, niin silloin parempi vaihtoehto on tavallinen ilmalämpöpumppu.

Jotta ilmavesilämpöpumpusta saadaan paras hyöty irti, niin käyttöönoton jälkeinen seuranta on erittäin tärkeää. Seurannan perusteella pumppuun voidaan tehdä tarvittavia säätötoimenpiteitä. Myös käyttöohjeisiin perehtyminen jo pumpun käyttämisen alkuvaiheessa on tärkeää, koska käyttämällä pumppua oikein varmistetaan se, että sähkölasku todella tulee pienenemään.

Ilma-vesilämpöpumpun saa asentaa kotiinsa aivan vapaaksi, sitä varten ei tarvita lupaa viranomaisilta. Kun suunnittelee pumpun hankintaa, niin kannattaa vertailla erilaisia pumppuja huolellisesti ja ottaa tarjoukset usealta eri lämpöpumppuyritykseltä.

 

Lisää kommentti