Lohja asuinpaikkana

Lohja on mukavan kokoinen kaupunki Länsi-Uudellamaalla pääkaupunkiseudun läheisyydessä. Lohjalla asuu vajaat 40 000 ihmistä ja iso osa Lohjan asukkaista käy töissä pääkaupunkiseudulla. E18- moottoritien myötä ajomatka Helsinkiin kestää parhaimmillaan vain puoli tuntia, saman ajan vie ajomatka Helsinki-Vantaan lentokentälle. Pääkaupunkiseudun lisäksi Lohjalta on hyvät yhteydet myös Turun sekä Tampereen suuntaan.

Lohjalla on vilkas elinkeinoelämä ja kilpailukykyistä yritystoimintaa. Lohja on myös Länsi-Uudenmaan elinkeinoelämän keskus. Julkiset palvelut toimivat hyvin ja mikä parasta Lohjan keskusta sijaitsee kauniilla paikalla järven rannalla.

Lohjan luonto

Lohjalla luonto on läsnä joka paikassa. Lohjanjärvi ja Lohjanharju tarjoavat upeat puitteet ulkoiluun ja luontoharrastuksiin. Lohjanharjulla kasvaa paljon uhanalaisia kasvi- ja sienilajeja. Kauniin luonnon perustana ovat rehevä ja kalkkipitoinen maaperä sekä suotuisa ilmasto. Lohjan maisemat ovat tulleet kuuluisiksi jo aikoinaan, kun Sakari Topelius niitä ylisti. Lohjanharjun lisäksi kuuluisia geologisia paikkoja Lohjalla ovat Neitsytlinnan moreenikumpare Ojamolla sekä Perttilän ja Muijalan muinaisrannat, siirtolohkareet ja pirunpellot. Järviä ja lampia Lohjalla on huikeat 141 kappaletta ja kaupungin vesipinta-ala on noin 92 km2. Se on yli 20 % Lohjan koko pinta-alasta.

Lohjan perinnemaisemat

Lohjalla sijaitsee yhteensä 56 perinnemaisemakohdetta. Perinnemaisemat ovat peräisin perinteisestä maataloudesta. Maisemiin kuuluu niittyjä ja karjalaitumia, kallioketoja sekä hakamaita. Tunnetuin perinnemaisema Lohjalla on Kokkilan keto, joka on myös Lohjan seudun Ympäristöyhdistyksen kummikohde. Se on Lohjan lajirikkain perinnekohde, jossa elää muun muassa uhanalainen horkkakatkero.

Asuminen

Suurin osa lohjalaisista asuu omistusasunnoissa. Uudisrakentajalle Lohja on mainio kohde, sillä Lohjan omakotitalotontit ovat paljon edullisempia kuin pääkaupunkiseudun tontit. Lohjan kaupungin myymät tontit esimerkiksi maksavat alkaen 12 euroa per neliömetri. Tällä hetkellä korkotason ollessa matalalla asuntojen myynti Lohjalla on lisääntynyt ja erityisesti pienistä asunnoista on kova kysyntä.

Vuokra-asunnot Lohjalla

Vuokra-asunnot Lohjalla ovat suosittuja ja niistä on kova kysyntä. Kun yksiö tai kaksio tulee markkinoille, niin siihen löytyy yleensä vuokralainen saman tien. Isompia asuntoja on enemmän vapaana, joten sellainen löytyy helposti. Vuokra-asuntojen hinnat määrittelee useimmiten kysynnän ja tarjonnan laki. Vuokralla asumisen hinta on samankaltainen kuin muissa Suomen yliopistokaupungeissa. Hintoihin vaikuttaa myös pääkaupunkiseudun läheisyys.

Asuinalueet

Lohjalla on yli sata kaupunginosaa, joista jokaisella on omat erityispiirteensä. Sen lisäksi kaupunkiin kuuluu iso joukko kyliä, jotka eivät virallisesti ole Lohjan kaupungin osia. Suosittu alue Lohjan keskustassa on esimerkiksi Aurlahti, se sopii keskusta asumista arvostavalle. Vähän kauempana sijaitseva Vappulan uusi omakotialue houkuttelee rakentajia ja Ojamo taas on perinteinen kerrostalovaltainen lähiö. Kaikkia alueita leimaa luonnon läheisyys ja jokaisesta on hyvät kulkuyhteydet Lohjan keskustaan palveluiden äärelle.

 

Lisää kommentti