Protestilista

Protestilista on osa yrittäjän rangaistusta niissä tilanteissa, joissa yritys ei ole maksukehotuksesta huolimatta suorittanut maksua. Yritysperintä alkaa aina sillä, että joku tekee perintätoimistolle toimeksiannon saadakseen saatavansa yrityksestä pois. Tämän jälkeen toimeksianto antaa perintätoimistolle valtuudet maksun perimiseen.

Perintätoimisto lähettää maksusta maksukehotuksen velalliselle yritykselle. Mikäli se ei tuota toivottua tulosta, yritykselle lähetetään ns. trattakirje ja Suomen Asiakastietoon lähetetään tieto yrityksen maksuviiveestä. Tämän jälkeen yrityksellä on 10 päivää aikaa maksaa ja ellei velat korkoineen ja kuluineen tule tässä ajassa maksettua tapahtuu se, mistä on jo trattakirjeessä peloteltu eli yrityksestä järjestetään julkinen tai hiljainen protestointi.

Julkista protestointia on protestilista, joka on siis eräänlainen julkinen nöyryytys ja tätä kautta rangaistusmuoto yrityksiä kohtaan, jotka jättävät laskunsa maksamatta. Mikäli yritys maksaa velkansa ajoissa, estää se yrityksensä nimen ilmestymistä protestilistassa. Julkisen protestoinnin kohteet ovat luettavissa Kauppalehdestä ja Taloussanomista.

Hiljaista protestointia on Suomen Asiakastiedon yrityksen rekisteriin merkattu maksuhäiriömerkintä, joka säilyy rekisterissä kolme vuotta. Maksuhäiriömerkintä ei poistu rekisteristä vaikka maksu tänä aikana maksettaisiinkin. Protestilista on Suomen Asiakastieto Oy:n kokoama lista.

Lisää kommentti


one + = 7