Tiilikaton huolto – vinkit tarkistukseen ja pesuun

Betonitiilikaton keskimääräinen ikä Suomen oloissa on noin 50 – 70 vuotta, tiilikatto on siis todella kestävä kattomateriaali. Näin korkea ikä ei kuitenkaan toteudu ilman sitä, että tiilikaton huolto muistetaan tehdä huolellisesti tasaisin väliajoin.

Vinkit katon tarkastukseen

Muista tarkastaa aina kaksi kertaa vuodessa. Tarkistus on hyvä tehdä keväällä sekä syksyllä talon ja pihan muiden huoltotoimenpiteiden yhteydessä. Syksyllä katto tarkastetaan ennen lumien tuloa ja taas keväällä lumien lähdön jälkeen.

Keväällä tärkeintä on tarkistaa kattoturvatuotteiden kunto, että painava lumikuorma ei ole vaurioittanut niitä. Tiilet täytyy myös tarkistaa erityisesti niistä kohdista, joissa kattosillakkeet ovat kiinni niissä. Sadevesijärjestelmä täytyy tarkastaa sekä puhdistaa vesikourut ja syöksyt. Mikäli vesikourujen saumat vuotavat, niin ne täytyy vaihtaa nopeasti. Vuotavat saumat nimittäin saattavat aiheuttaa vaurioita talon otsalautoihin tai räystäänaluslautoihin. Kaikki läpiviennit ovat myös kriittisiä kohtia katossa, sillä niiden kautta saattaa kosteus hiipiä talon rakenteisiin hyvinkin helposti. Myös rakennuspellitykset tarkistetaan samalla ja kannattaa huomioida erityisesti piipunpelti, jos talossa on savupiippu.

Syksyllä ajankohtaista on puhdistaa katolta kaikki irtoroskat, joita yleensä syksyisin on katolla runsaasti. Jos katolle on päässyt kasvamaan sammal- tai jäkäläkasvustoa, niin silloin kannattaa kysyä puhdistusapua ammattilaiselta. Katto kannattaa aika ajoin pestä huolellisesti ja käyttää myös kyllästeainetta. Muutoin katon syksyiset huoltotoimet ovat samanlaiset kuin keväälläkin.

Talvisin katolta täytyy luoda lumet samalla tavalla kuin pihaltakin. Jos lunta sataa paljon, niin katolle tuleva rasitus keväällä lumien lähtiessä liikkeelle, on liian suuri. Luomalla lumet ajoissa vältytään keväällä koittavalta katastrofilta. Katolle kannattaa kuitenkin aina jättää noin 20 cm lunta, jotta ei vaurioiteta kattotiiliä.

Huomioitavaa katon pesussa!

Jos tiilikatto on vielä melko uusi sekä tiilikatteen pinnoite on täysin ehjä, niin sitä ei kannata puhdistaa painepesurilla. Painepesuri nimittäin saattaa aiheuttaa tiilien pinnan vaurioitumista, mikä puolestaan jopa lyhentää tiilikaton käyttöikää. Uusi tiilikatto kannattaa aina putsata mekaanisesti ja laittaa päälle kasvien torjunta-ainetta. Jos tiilen pinta on jo rikkoutunut, niin silloin painepesurilla pesu on hyvä vaihtoehto. Silloin pintaan kannattaa laittaa pesun jälkeen kyllästeainetta.

Säännöllisen katon huoltamisen tuomat hyödyt:

Katto säilyy puhtaana.

Katto näyttää uudelta.

Rikkoutuneet tiilet näkyvät helpommin, kun katto on puhdas.

Tiilien rapautuminen pysähtyy.

Katto on helpompi huoltaa.

Sateen jälkeen katto kuivuu nopeammin.

Tiilien väliin ei pääse kasvamaan kasvustoa.

Tiilikatto säilyy hyväkuntoisena pitkään ja vältytään katon uusimiselta ennenaikaisesti.

Mitä huolellisemmin katto huolletaan, niin sitä pidempään katto kestää.

Merkitse havainnot talon huoltokirjaan

Kun muistat merkitä kaikki tarkistukset päivämäärineen talosi huoltokirjaan, niin voit kiinnittää tarvittaviin asioihin huomion ajoissa. Katon kulumista on helpompi seurata ja mikään muutos ei tule yllättäen. Kun pitää huoltotoimista kirjaa, niin pystyy reagoimaan asioihin ajoissa, jolloin kustannuksetkin pysyvät paremmin aisoissa.

Lisää kommentti