Vuokra-asunnot tarjoavat joustavaa asumista

Jokainen suomalainen asuu varmasti jossain vaiheessa elämäänsä vuokra-asunnossa. Vuokra-asuntoon voi muuttaa helposti ja sieltä pääsee myös muuttamaan pois helposti. Jotkut valitsevat vuokra-asumisen koko elämän mittaiseksi asumismuodoksi, koska se on niin vaivatonta ja joustavaa. Vuokralaisen ei tarvitse sitoa suurta pääomaa asuntoon, ei tarvitse huolehtia taloyhtiön kalliista remonteista tai yhtiökokouksiin osallistumisesta. Vuokralainen voi halutessaan vaihtaa asuinpaikkaa hyvinkin nopeasti vain kuukauden tai kahden irtisanomisajalla. Vuokralaisen vastuulla ei ole yrittää etsiä uutta asukasta asuntoon tai miettiä että miten saisi myytyä asunnon. Vuokralaisen etuna on se, että hän voi vain pakata tavaransa, sulkea oven perässään ja lähteä pois.

Suomessa oli vuonna 2014 2,9 miljoonaa asuntoa ja niistä noin 900 000 oli vuokra-asuntoja. Nuoret ovat luonnollisesti suurin vuokralla asujien ryhmä ja vuonna 2014 nuorista 20 – 29 –vuotiaista vuokralla asui yli 50 %. Vuokra-asunnoista on suurin kysyntä Suomen suurimmissa kaupungeissa sekä kasvukeskuksissa.

Tutkimusten mukaan Suomen suurimmissa kaupungeissa vuokra-asuminen tulee omistusasuntoa edullisemmaksi. Hintaerot esimerkiksi Helsingissä ovat niin suuret, että vuokran hinnalla ei maksaisi asunnon hintaa takaisin edes 20 vuodessa. 75 neliön kokoisen asunnon kuukausivuokra jää jopa 550 euroa alhaisemmaksi kuin vastaavan omistusasunnon menot yhtiövastikkeineen ja 90 % lainarahoituksen kulut. Jos omistusasunnon ostajalla on enemmän omaa pääomaa sijoitettavanaan, niin vuokra- ja omistusasumisen kulujen erot tasaantuvat. Muualla Suomessa omistusasunnon kulut ovat enemmän linjassa vuokrahintojen kanssa.

Vuokra-asunnon valinta

Vuokra-asunnon valinta lähtee asujan omista tarpeista. Vuokra-asunnon sijainti ja liikenneyhteydet ovat asunnon valintaan vaikuttavissa kriteereissä ykkösenä. Vuokra-asunnon koko, mahdollinen remontoinnin tarve ja kodinkoneiden kunto ovat myös tärkeitä tekijöitä asunnon valinnassa. Erityisesti keskustan asunnoissa autopaikka voi olla merkittävä tekijä; joissain kohteissa autopaikkaa ei ole ollenkaan tarjolla. Joskus vuokraan kuuluu vesi sekä sähkö ja joskus taas nämä eivät kuulu. Se tulee huomioida ilman muuta vuokran hinnassa. Millainen internet-yhteys asuntoon on mahdollista saada? Onko talossa erillistä varastotilaa tai kellaria?

Vapaat asunnot löytää helpoiten internetistä tai olemalla aktiivisesti yhteydessä vuokra-asuntojen välittäjiin. Jotkut vuokranantajat ilmoittavat vapautuvista vuokra-asunnoista paikallislehdissä.

Vuokrasopimus 

Vuokrasopimuksen pituus on merkittävä asia vuokralaiselle. Jos vuokranantajan ja vuokralaiseen välillä on määräaikainen sopimus, niin vuokrasuhde päättyy silloin sopimuksen loppuessa automaattisesti. Se ei siis jatku siitä eteenpäin toistaiseksi voimassaolevana ja tällaista sopimusta vuokralainen ei myöskään pysty yksipuolisesti irtisanomaan ennen määräpäivää. Jos kyseessä on toistaiseksi voimassa oleva sopimus, niin sen voivat molemmat osapuolet irtisanoa irtisanomisajan puitteissa. Vuokrasopimusta tehdessään kannattaa tarkistaa, että kaikki ehdot koskevat myös vuokranantajaa eivätkä vain vuokralaista.

Lisää kommentti


× 6 = fifty four